Spireats

új érzelem a gasztronómiában - 25 étel / hangulatfilm

hangulatfilmek / brand / grafika / web design / blog / food creation
Coninvest

konyhatechnológia & belsőépítészet

Image film
Tópart Bisztró - Sportgála 2018

400 fős catering film

Rendezvényfilm
Coninvest a Sirha-n 2018

konyhatechnológia & belsőépítészet

Kiállítás/hangulatfilm
Winelovers

Vörösek vonzásában

Rendezvényfilm
Borssó

francia-magyar bistro

Image film
Pisztráng fesztivál 2017

Tapolca

Reklámfilm
Sabar Borház - Borkóstoló

Káptalantóti

Hangulatfilm
Sabar Borház - Bortúra

Káptalantóti

Hangulatfilm
Sonkaarcok

bárkonyha

Hangulatfilm
Istvándy

Borműhely - Badacsony

Hangulatfilm
A bor összehoz

Keszthely '17

Rendezvény / fesztiválfilm
Paloznaki Jazzpiknik

Paloznak '17

Rendezvény / fesztiválfilm
Parti pezsgés

Balatonboglár '17

Rendezvény / fesztiválfilm
Pisztráng fesztivál

Tapolca '16

Rendezvény / fesztiválfilm
Theodora

partnertalálkozó

Rendezvényfilm
A kávé

Major - Korty és falat

Hangulatfilm
A stég

esküvő

Rendezvényfilm
Tópart bisztró

The burger story

Hangulatfilm

Istvándy

Kékderű 2016 - borblog

Egy nővirágú szőlőfajta férfias bora.
Máris izgalmasnak találom a megközelítést, ahogy a Kéknyelűről olvasgatom a borszagú szakirodalmat.

De ez a Kék más....miközben ízlelem rájövök, hogy valahogy így képzelem a szerelmet. Van a mindent rózsaszínben látó, ködös mámorban úszó, felejthető változata, és van a Kékderű.

Egy kék szerelem már egy jóval emelkedettebb dimenzió, ami végtelen és tudod, hogy mindig is a részed volt.

Kicsit bevallom nyomoztam újdonsült kedvencem után. Megtudtam, hogy annyira szép teste volt már fiatalon is, hogy nem tették fahordóba további csinosítgatásra, hanem természetes stílusjegyeit megőrizve mutatták be rajongóinak. De ez még nem minden. Istvándy Gergely, akinek borászata szintén egy emelkedett dimenzió, rózsakővel házasította ezt a tökéletes kékvérű hímet. Illik-e, lehet-e ennyire nem a biztosra menni? Lázadó véremnek ez nagyon tetszik, de az Ő indíttatása nem a különcködés. És valahogy a másokat is építő, jó cselekedetek előbb-utóbb támogatást nyernek és elismerést. Az enyémet biztosan.

Badacsony, Borműhely.

Itt találkozom a borral és a borásszal is először. Egyszerre nyűgöz le a harmonikus egység és a mindenre kiterjedő stílusos részletesség is, ami még a kerti pohártartóban is megnyilvánul. Olyan érzésem van végig, mintha ez a kis kovácsoltvas tartozék is azért állna ott alázattal a fűben, komornyikos eleganciával fogva a poharamat, hogy egy magasztosabb célt szolgáljon. Dolgozik most értem, a Borműhelyért, de egész Badacsonyért is. Hogy én, aki odamegyek, tanuljak és fejlődjek. Hogy kíváncsi legyek a borra, a helyre, a történetére. Hogy szórakozzak, hogy meghatódjak, hogy megálljak egy pillanatra, elgondolkozva azon, hogy vajon én mit teszek hozzá bármihez is... Kezemben a boldog Kéknyelűmmel és megváltozott gondolataimmal eljövök.

Itthon, ma este, végre kibontom. Ilyen udvarlásra tényleg nem számítottam. Illata rögtön megfog, melyben érződik felfokozottsága, de nem kapkod. Zöldalmás illat, leheletnyi mentával, kissé megengedőbb jókedvvel, lazább szabályokkal, pimasz fesztelenséggel. Harmatos fehér rózsát is kapok, de amivel nem tudok betelni, az a nyári zápor által felfrissült bazaltkő illata, ami időnként megcsap, ha megmozdul a pohárban.

A fejemben romantikus mozi, főszerepben a Kék és én. Ott ülök most a legendás badacsonyi bazaltkövön, ahol szerelmem és figyelmem erre az égszínkék címkére irányul. Arra gondolok, hogy ezer közül is felismerném már, holott nem mertem még nagyon megbámulni. Valami nagyon tetszik benne.

A neve is izgalmas, korántsem hétköznapi. Kékderű. Mondogatom. Ami a legszexisebb eddig, az az intelligenciája. Nem akar erőből levenni a lábamról, ráér még, hogy teljesen kibontsa magát a palackból. Nem öltött magára hivalkodóan trendi jelmezt sem találkozásunk kedvéért. De mégis elegánsan hódít ez a visszafogottan kék, decens outfit.

Poharamban most még kicsit levegőzik, óvatosan méreget. Színe éterien tiszta, napsárga, enyhén zöldes reflexekkel. Finoman kezdünk megismerkedni, kedvesen kínál ropogósan friss szőlővel, nyári almával, pici mézzel. Iszom a szavait, minden érdekel vele kapcsolatban. Szép savak, jóleső fanyarság. A minerális jegyek, és egy pici sós érzet is megjelenik a kortyban, melyet a mágikus rózsakő tesz még aromásabbá, érzékenyebbé.
Neki megadom magam. Az élet kék.
Olvas


Pálffy

Riválisok 2015 - borblog

Ha lehet az aranyszín visszafogott, akkor ez az. Ezüstös áthajlásaival még tisztábbá válik a kép, ahogy ez a Pálffy bor a világ egyik legmegnyugtatóbb hangján megérkezik a poharamba. Egy szokásosnál hosszabb napon, a szokásosnál hosszabban illatolom, és azonnal érzem, hogy ez ma egy kemény este lesz. Ahogy nézelődöm a tételek soraiban a Pálffy Pincészet polcán, azonnal megfog izgalmas külseje, neve: Riválisok.

Elgondolkodom. A bor már csak ilyen, számomra felér egy könyvvel. Merengek, hogy tulajdonképpen az egész életünket végigkíséri a verseny. Versengés másokkal, az idővel, magunkkal. Valójában ez a szó érzelmekben jelentősen bővelkedő, vibráló, és energiával teli. Átgondolva viszont nem is annyira negatív. Hiszen azt, akivel megmérettettem valaha is, mélyen - oké, néha nagyon mélyen - de mindig tiszteltem. Továbbgondolva benne van ebben a szóban valahogy egymás erényeinek az elismerése is, de a folyamatos küzdelem is, annak bizonyítására, hogy ha egy kicsit is, de az adott pillanatban talán jobb vagyok, mint a másik. Ez a belső tűz fűti az egészet, mint ahogy ezt a bort is az az ősi, vulkanikus energia, ami folyamatos mozgásban tartja. Nincs pihenő, muszáj folyton rá figyelni. Amennyit visszatart a bor színében, azt ízlésesen, de lényegre törően kitárja illatfelhőben. Azonban korántsem egy parfümös, női kontyalávalót tartok a kezemben, hanem azonnal valós képet kapok - miheztartás végett - hogy milyenek is azok a férfias játékok.

Olaszrizling és Tramini. A Riválisok. Ma már én nem harcolok. Szemlélem e két karakter méltó küzdelmét az est fényéért, az emelkedett hangulatért, az igényes szórakoztatásért. Nagyon jó kis mozi lesz ez ma este! Az olaszrizling egyébként már régóta bizonyít a borász, Pálffy családnak. Mi tagadás, tényleg lehet rá számítani, vonultatja előttem a rizlinges, jóleső fanyarságot, kis almát, citrusokat, enyhe jázmint. A mandulás érzet hangulatosan és lelazulva egészíti ki az élményt, már kissé meg is adom magam ennek a magabiztos, karakán férfiasságnak, de aztán azonnal előbújik a kis ifjú tramini az összes bujaságával, ami csak van neki, hízelegve pimaszul bekúszik a savak cserzettségébe lágyan mézes aromatikája, birsessége, és mindezt sikamlós testtel, bársonyosan, odaadóan. Szép küzdelem, szép bor. Az álom már rendesen kiment a szememből, így ezek után felidézem a Pálffy Család Borteraszán tett látogatásom képeit.

Visszaemlékszem, ahogy a Gyula elmosolyodott választásomon, miután leveszem a Riválisokat a polcról. Szerintem tudta, vagy inkább remélte, hogy nem egy könnyed leánybúcsúra viszem a bort. :) Az égész élmény lekerekedik bennem. Kívülről a hely egy - Köveskálon mostanában oly trendi - gourmet helynek tűnik. Minden tökéletesen autentikus, a felújított régiségek harmonikus látványa a maga modernségében. Ezt mégsem designer tervezte. Nem erőből antik akar lenni, régi, érzelmeket nem tükröző csak arra hasonlítani akaró tárgyakkal, hanem itt minden tényleg eredeti. Mindenhez van saját családi kötődés, egy saját történettel. Ettől lesz az egész tökéletes a maga szép tervezetlen tökéletlenségében, és ettől passzol úgy bele a térbe, a bor ízébe. Kívánni sem lehetne most szebb egységet.

Azt gondolom minden igazán nagy dolognak idő kell. Ráeszmélek, hogy ez a bor sem 2015-ös valójában...az alapjait már sokkal régebben letette a borászat.

Lassan üresedik a küzdőtér. Ideje aludni.
Olvas


Chiyoko

Japán még soha nem volt ilyen közel

A hely, ami egyszerre tradicionális és modern. Chiyoko egy "mai fiatal", aki őrzi és tiszteli japán "felmenői" - Kanpai Izakaya és Fuji - értékeit, hagyományait, de "kimono"-ja már újszerűen trendi, és nem áll tőle távol a nagyvárosias pezsgés sem. Annyira lendületes és kirobbanó, amennyire képes pillanatok alatt zen hangulatot varázsolni körülötted. Ahogy belépsz, már teljesen mindegy lesz, hogy miért is tértél be. Talán ezt most olvasod, és kíváncsi leszel, vagy épp egy gyors ebédre ugrottál ki megtörve a munkás hétköznap feszített rendjét. Az is lehet, hogy egész nap koplaltál és az esti buli előtt már nem egy magyaros bőségtálra vágysz, hanem könnyű, de tartalmas ízekre, netán egy pohár ital oldott hangulatú társaságára. Érzékszerveid kiéleződnek. Japán még sosem volt ilyen közel, mint most. Minden olyan, mintha Tokyo egyik felkapott éttermében lennél. Az ízek nincsenek hazaira átalakítva, a tisztaságot és a szezonalitást egyszerre érzed az ételeken, az egészséges japán konyha előírásainak megfelelően. Az ízléses fűszerezés a maga tiszta érzetével intelligensen szexi. Nem harsog, nem hivalkodik, csak hagyja, hogy megismerd és feltárd minden titokzatosságát.

Én imádok egyedül is enni itt. Vannak helyek, ahol kicsit feszengősebb érzés az, amikor csak úgy beülsz egy gyors ebédre. Olyankor az ember átnézi a mail-eket, válaszol egy-két üzenetre a képernyőt bámulva, törekedve az adag minél rövidebb idő alatti bekebelezésére. Bármit megtesz, csak ne kelljen felnézni a telefon biztonságot nyújtó áltársaságából.

De a Chiyoko-ban fel sem merül Benned, hogy elővedd a telefonodat. Gyönyörködsz a fogások különleges, funkcionális tálalásának látványban, ami voltaképpen a Japán konyha egyik legfontosabb vezérelve: " to be eaten with the eyes" Ami persze nem azt jelenti, hogy csak szemmel csillapítod éhségedet, hanem azt, hogy a vizuális esztétika a szervírozásnak itt egy esszenciális eleme. Nincs feleslegesen nagy tányér, csak hasznos tér, és letisztult kiegészítők kicsit lezserbe hajló kellemes vagánysággal. Ha buli előtt a Chiyoko-t választod az estére való felkészülés gyanánt, akkor sem fogsz csalódni, legfeljebb pozitívan. A japán whisky-k ugyanis kiválóak, ezt még a nagy whisky szakértők is elismerik, hisz rengeteg vak kóstoláson magasan a legjobb helyezést kapták, megelőzve pl. skót vetélytársaikat is. Vagy akár az alkoholmentes italok közül, ha még nem ittál hideg pörkölt árpateát, úgynevezett Mugicha-t, akkor épp itt az ideje ennek a kellemes nyári hűsítőnek. Amúgy is meggyőződésem, hogy néha már meglehetősen unod a vízkúrát. És bárhol laksz is, ez a hely közel van Hozzád. A Vígszínházzal szemben, a Nyugatitól két perces sétányira minden szempontból tökéletes lokáció, gondolván az éjjel is közlekedő körúti villamosra.

A Chiyoko egy kis ünnep a hétköznapokon, különleges találkozásoknál pedig a meggy, a tejszínhab tetején.
Olvas


Nyári Pince

Emese álma - borblog

Mindig olyan megható, amikor valakinek megismerhetem az álmát. Azt, amire titkon, régóta vágyott. Egy elmesélésből érzem azt az utat, ahogy küzdött érte. Hallom a kis apró kudarcok csüggedt sóhaját, a kitartó vágyakozás szűnni nem akaró izgalmát, a test és lélek feszült koncentráltságát a cél előtt. Azt az alázatot, amivel az ember nap mint nap felkel, mert megvan a Miért.

Szeretem hallgatni az embereket. A legjobban nem is a sztorik érdekelnek. Nem a viszontagságos életutak. Őszinte figyelmem legmegérintőbb jutalma az, amikor valaki elmeséli élete álmát. Imádom figyelni ilyenkor a csillogó szemeket, amik képesek másodpercek alatt gyermekivé fiatalodni.

Van úgy azonban, hogy nem látom a mesélőt. Hallok egy történetet, és ezáltal ismerem meg mögötte az embert. Talán soha nem hallottam Róla vagy láttam azelőtt. Az életéből mégis láttatni enged egy szeletet az álmain keresztül, hisz ebben az álomban, a vágyott célban koncentrálódik egy akár éveket felölelő életszakasz esszenciája. Pont ez az, ami a legmegfogóbb számomra.

Így voltam ezzel akkor is, amikor a kezembe vettem Emese Álmát. Egy palack bor. Gyönyörű, cirádás betűkkel a címke hátoldalán a hozzá kapcsolódó történet. Még nem olvasom, mert belemélyedek a címer szépségébe és az elnevezés miértjébe. A címke olyan nemes és beszédes, hogy eléri, évszázadokkal repüljek vissza az időben. NYÖ. Nyári Ödön pincészetét rejti a rövidítés. Itt járok és teljesen átadom magam annak, ami ott van. Ezt itt és most nem bontom ki jobban, mert külön fejezetet érdemel az életemben ez a találkozás. Még nem ülepedett le, csak a borain keresztül csepegtetem vissza magamba az ott ért élményeket. Őt jobban megismerve már olyan bizalommal merülök el Emese Álmában, hogy meg sem fordul a fejemben nem hazavinni egy palackkal. Nem ott ismerkedem vele, hazahozom, kerülgetem. Egy álmot nem bonthatok csak fel úgy! Egy ilyen borra hangulat és lelki rákészülés kell, akár egy randevúra. Életemben először Hozzá választom a vacsorát. Hisz ez az álom már a palackban, Ő már kész van, ellentétben a vacsorámmal. Emese napok óta türelmesen várja, hogy hosszasan mesélve kiteljesedjen a poharamban. Gyertya fényénél olvasom a történetet. Abban a hitben voltam, hogy az elnevezés egy visszautalás egyik legkorábbi mondánkra, és Álmos Anyjára, Emesére, akinek álmot sugallt a turulmadár. Lehet, hogy ez is benne van, de a történet egy másik álmot mesél el. Ebben a kilenc sorban sokkal több van, mint egy sztori. Szinte izgulok, hogy legyen valami közös pontunk a bor szeretetén kívül. Hárslevelű. Ez a kedvenc fajtája. Stimmel, mivel nekem is :) nem bírom tovább, kitöltöm a pohárba, hadd kapjon levegőt Emese, mielőtt mesélni kezd. Illata a teraszon lengedező szél ellenére is stabilan jelen van. Betölti a teret.

Az első korty: mennyei... Már a vacsora nem izgat, nem rontom el Az Ízt a számban. A korty lefoglalja minden érzékelésemet, bekerül testem véráramába. Kíváncsiságom bizonyossággá válik, ahogy megtapasztalom, nem hagy cserben a remek antré után, elegáns savai kísérik tovább az első kortyot. Kiérzem benne a kéknyelűt, mely körtés-barackos gyümölcsösségével, kissé füstös egyediségével méltó kiegészítése annak a mineralitásnak ami az egyedi terroir sajátja. Pici mézes felhanggal arra kér, hogy hallgassam tovább, mert még van mondanivalója. Szót fogadok, iszom tovább és megint felfedezek valami különlegeset. Általában a cuvée-kben épp ezt az izgalmat szeretem. A finomrahangolt sokszínűséget szerintem nagyon nehéz lehet úgy elérni hogy a rusztikusságának harmóniája megmaradjon, ugyanakkor a fajta ne devalválódjon a cuvée oltárán, hanem individumként jelen lehessen a bor karakterisztikájában. Itt ezt megtalálom. A rajnai rizling, a csábító harmadik személyében arra késztet, hogy még jobban kinyissam magam az esti mesének. A barackos hatást egy kis almás-mentás zöld érzet erősíti fel, de csak épp annyira, hogy az elegáns ásványosságot ne harsogja túl. A gyertya fényénél gyönyörű mézes színben pompázik a borom, szinte érzem is a törökmézes aromatikáját, kellemes szárazsága mellett. Elégedettség tölt el, és sodródom Emese történetével. Beszélgetésünkbe bekapcsolódnak magas szintűnek nem mondható olvasott emlékeim a fajtákról, a terroir-ról, arról, hogy a rajnait általában nem szokás házasítani és hasonló gondolatok. De elnyomja őket a határozott alkohol, és a pimasz pajkosság, mellyel ez a kis rajnai rizling belekeveredett a történetbe. Mégsem érzem azt, hogy alkotója szándékosan és erőből a legjobbat akarta kihozni ebből a cuvée-ből. Inkább az a szemtelen és illetlen gondolatom támadt, hogy vélhetően az évek során összegyűlt tapasztalatoknak köszönhetően egy olyan elegáns szeszélyességet is megengedhet már magának ez a régóta szövögetett álomküvé, ami pontosan kifejezi, hogy mennyit ér ez az álom. Azt gondolom, vagy inkább azt érzem - már túl a fél üveg boron - hogy ez a cuvée már nem akarja bebizonyítani azt, hogy mennyit dolgozott érte megalkotója. Ezzel már csak elégedetten nyugtázza egy olyan álom megvalósulását, mely méltó módon ad hírt hallgatóságának a Szent-György hegy vaskos bortörténetéről annak ősi értékeket hordozó nektárjain keresztül.
Olvas


Liszkay

Borblog

Liszkay Pinot Gris 2016
A Pangyéri Szűz


Van valami vonzó a szüzességben. Benne van az érintetlenség, a tisztaság, a leírhatatlan éteri finomság. Ugyanakkor lehet, hogy csak nekem, de vegyül az érzésbe valamiféle kapzsi kíváncsiság is annak reményében, hogy elsőként fedhetem fel a csak nekem szánt titkokat.

Tudtam, hogy hamarosan meg fogom ismerni, már napokkal előtte nagyon készültem rá. Nem statisztikákkal, mert azok - bár tudom, hogy kellenek - de nekem csak kartonszerű adatok. Emlékképeimet porolgattam le inkább, hogy kellőképpen tiszta legyek én is, mielőtt találkozunk.

Gyakran esem abba a hibába, hogy olyan lelkesen várok valamit - fejemben filmes effektekkel, zenei aláfestéssel - hogy néha a valóság ezt valamilyen külső körülmény miatt alulmúlja. Nos, itt is elszúrtam a dolgot és örökre megállapítottam: Kóstolni soha többet nem megyek náthásan! 😊

Hazahoztam így hát inkább ezt a kis - egyelőre szótlan - szüzet, és napokig csak néztem őt a sarokból. Arany, fekete, fehér. Kívülről még csak ennyit mutatott. Arra gondoltam, talán ad még második esélyt és bepillanthatok az aranyfürtök mögé. Soha nem vettem ennyire komolyan a gyógyulást. A véget nem érőnek tűnő gyömbérkúra és a 4,7 hektoliter citromos tea után már elég jól voltam ahhoz, hogy tiszta lappal induljunk.

Fehér hosszú ruha, kis arannyal. Kibújtatom óvatosan belőle, táncba hívom. Ebben én köztudottan elég esetlen vagyok, ezért ezt érzékelve szólótáncba kezd. Van teste, szépen kirajzolódik kecses alakja a poharam falán. Illata akár egy balzsamos testpermet, ami nagyon diszkrét, de mégis van tartalma, és benne van az az egy hintés valami, amit még nem tudok beazonosítani. Nem játszik rá a szüzességre, nem illan el illata a kortyban sem, de lélegezteti bennem a kíváncsiságot továbbra is bájai iránt. Annyit már most tudok: ő nem a kikent-kifent vegyipari cicomakirálykisasszony. Inkább az a típusú lány, aki ha smink nélkül és kissé kócosan is akár, ül egy társaságban, holtbiztos, hogy a dekorműveket észre sem veszed mellette. Gondolok itt most a divatborászatok trendi egyenízeire, aminek a szőlőhöz már nem túl sok köze van, és éppoly kiszámítható, mint azok a hölgyek. Ez a pinot gris nem lett feltupírozva, sem elmaszkírozva. Megvan! Azt hiszem a licsire emlékeztet a legjobban illatának finom bukéja, ami ízben is itt van, kísérve egy kis physalis-os árnyalt édességgel, majd egy legyezőnyi fanyarsággal, melyre már áhítoztam is ebben az éteri mézességben. Virágos réten sétálunk számban a szél illata, a napsugár íze, kellemesen fás tüzességgel, ami abszolút a terület sajátja. Nem tudom eldönteni közben mennyire vesz komolyan, kezdem azt hinni, a szűz inkább én vagyok most. Bevallom erre a komplexitásra nem számítottam. Bár kóstolva a többi Liszkay tételt nem is tudom, min csodálkozom. Azt hiszem talán azon, hogy mennyire megfogalmazódott most bennem egy gondolat a szüzességről és ezzel érdekes párhuzamban a szexiségről. Igazán az lehet szexi, ami kíváncsiságot ébreszt, hogy még többet kapjak belőle. Ami nyilvánvaló, azt maximum csak megnézem, de nem leszek kíváncsi, mert szemmel már meg is volt. Ez a pangyéri szűz viszont a maga természetes szemérmességével máris az egyik legérdekesebb tétel lett számomra. Már a szüzesség az új szexi. Fogunk még találkozni...

Cabernet Franc 2013


Cabernet Franc, Balaton-felvidék, Liszkay

Ez a hármas számomra már hangzásilag is elég pimasz, a szó legjobb értelmében. Hát nem csak a villányi franc-ok “kiváltsága”, hogy fajtaborként csak úgy lepalackozódhatnak igazi tűzzel, magyar virtussal?! Nagyon úgy tűnik, hogy van, akit ez a - szinte szentírásként betartott tényszerűség - nem tántorított el egy picit sem elszánt terveitől.

Annyira bírom az ilyen sztorikat!

“ Ezt ide nem lehet telepíteni, Liszkay úr, kérem ... “ - pedig de. Namármost az én kis kos véremnek ez a mámorító csakazértis, maga az élet esszenciája. Azonban ennek a Cabernet Franc- nak a története nem tinis makacsságon vagy öncélú bizonyításon nyugszik, hanem egy olyan szakmai megalapozottságon, ami utólag már a kételkedőkben is kiváltotta az elismerést. Nem mellesleg kellett hozzá - sejtéseim szerint - néhány hektárnyi lendület ami szinte sosem fogy el, de megismervén Liszkay Urat, szerintem borait még hosszú évtizedekig fogjuk kortyolgatni!😊

Szerintem ennek a földterületnek olyan lehetett Ő, mint az a suttogó, aki valamilyen különleges képessége folytán eggyé tud válni a legkarcosabb jellemű lóval is.

Hát ez bejött Neki.

Nézzük a bort. Persze nem szakmailag, mert arról fogalmam sincs, mégis úgy érzem, vannak borok, akik kiválasztanak arra, hogy megírhassam történetüket - egy kicsit persze másképp.

Szóval egy hangyányit túlhűtöttem szegénykét mielőtt kinyitottam, így volt ideje a dekanterben felengedve bátorságot gyűjteni a bemutatkozás előtt. Elősztorija miatt amúgy szinte mindegy lett volna, hogy mi az antré, én máris bírtam. Krémesen elnehezülve került át a poharamba, textúrája színéből azonnal láttam, hogy komoly bor lesz. Illata a túlhűtéssel mit sem törődve már küldte felém a jegyeket, amiből az érett, meggybordó szólamok, érzékelhetően nagy mélységből jövő, határozott karakteressége volt leginkább jelen. De emellett talán először érztem cabernet franc-ban ennyire kivehető kékszőlőt is. Ez ízben még tovább komolyodott, ahogy a kortyok öblösebbé váltak.

Eddig tartott a múlt idő, muszáj megszakítanom élménybeszámolómat, amíg a pulcsimtól valahogy megszabadulok. Mostanáig még elviseltem magamon, de a melegítő szerepét a Cabernet Franc teljesen átvette. Egy kézzel bíbelődöm, másikban a pohár, de akár egy klassz könyvet, ezt most lehetetlen letenni. A nagy lihegésben megállapítottam, hogy a leheletemnek szerintem most nem kifejezetten borillata van. Az egész belsőm árasztja ezt a vadmálnás aromát, amit nem tudok most jobban szavakkal megfogalmazni és ez felettébb idegesít. Próbálkozom inkább a képpel:

Képzelj el annyiféle liláskékes vadvirágot, amennyit csak tudsz. Egy szikla hasadékában, egy lombos fa árnyékában, kissé nedvesen és földesen, ott illatozik egy nőszirom. A vízcseppektől még intenzívebb az a jellegzetes írisz illat...hát ezt érzem én most és esküszöm ez még csak a második pohárka.

Finomak a tanninok, nem “pórusösszehúzóak”, érzetre hosszú percekig tartanak. Eléggé barrique szerelmes vagyok, nekem a hordó sosem sok. Azt érzem, hogy ez esetben a hordó épp az előbb említett vadmálnás képet tovább színezi, nem pedig elnyomja vaníliás árnyaltságával.

2 óra 29 perc. Azt hiszem kb. 3,5 órája vagyok együtt ezzel a Cabernet Franc-nal, és bár benne még bőven van szufla, én már elég megfejtősre kortyoltam magam.

Szép álmokat kis vörös...

Liszkay Merlot 2013


Egy étteremben pillantottam meg először. Alázattal és tisztelettel közeledtem felé, ahogy mindig is viselkedem, amikor egy új tételt kóstolok. Címkéje letisztult volt és visszafogott, de ugyanakkor kíváncsivá is tett, hogy mit rejteget előkelő “öltözete”. A borászról, Liszkay Mihályról akkor még csak annyit tudtam, hogy zenész is, mindamellett, hogy egyben borainak a virtuóza is. Hm...Ez máris érdekes sztori, nagyon bírom a különcöket! Szóval első “találkozásunk” élménye ezen a Merlot-n keresztül történt meg egy hűvös, novemberi este. Ki lehet Ő? Milyen élete volt? Hogyan nevelkedett? A bora, amit választottam egy megismételhetetlen első randi, hiszen egy másik napon ez a Merlot, talán egész más érzést adott volna, mint aznap este.

A vacsorám most már másodlagos kérdés, mert ez a bor már sokkal előbb "készen volt", mint a fogás, amin most gondolkodom. Amikor palackozták, Ő már volt valamilyen, miközben egyénisége az üvegben nap mint nap folyamatosan formálódott. Mostanáig.

Kifinomult, borivó társaságban, vagy borászokat hallván gyakran találkozom azzal a jelenséggel, hogy boraikat olyan jelzőkkel illetik, mintha valódi személyiségük is lenne. Ez tetszik. Hallhattuk már, hogy egy bor lehet szép, kedves, testes, vagy akár tolakodó is. E jelzőknek köszönhetően jobban be tudjuk határolni, hogy melyik passzol adott hangulatunkhoz. Nekem ma nagyon hülye napom volt, most jöjjön a kedves!

Azt hiszem nagyon jól döntöttem, hogy a Merlot az első a tételek sorában, mert Ő egy igazi behízelgő " hölgy", de stílusa korántsem tolakodó. Száraz, de nem száraz érzetű, bohém nedű, ami selymesen kerülget, mielőtt teljesen odaadóvá válik. Gyümölcsösen könnyed, de pörköltmagvas jegyek is jellemzik alacsony tannin érzettel és kis alkoholtartalommal. Megvan még benne a roppanós, kislányos báj, de már rendelkezik az érett nők hódító “fegyvertárával” is. És jól használja.

16 hónap tölgyfahordóban eltöltött szépítkezés után megjelenése akár egy díva, rubin színű bársony estélyiben. Megtáncoltatva a pohárban emlékezetes lenyomatot hagy, nem “szívódik fel” csak úgy. Rusztikussága által azonnal megkedvelteti magát, és még élettel teli füstösségét is előnyére írhatjuk, pedig ez valljuk be, kevés hölgynek áll jól. Tetszik benne az aszaltszilvás mélység, emiatt sokáig jelen van a kortyban, és még jóval azután is. Ha ettem volna hozzá valamit, akkor jó választás lett volna még a legfűszeresebb vöröshús is, főleg, ha gyümölcsös mártással kértem volna ... de vegetáriánus vagyok és azt akartam, hogy zavartalan legyen az első találkozásunk, ezért csak kettesben töltöttük az estét. Jó volt...

Hatásos belépője felbujtott a Liszkay Cabernet Savignon-ra. Ő lesz a következő.

Liszkay Cabernet Savignon 2012


A szakma szerint ez a cabernet savignon minden idők legsikeresebb bora. Én mindent elhiszek a szakmának, de azért utánajártam ennek az állításnak, mielőtt beszámolnék róla borhoz értő emberek látszatát keltve.

Hoppá. Ezt a bort nem csak úgy kitöltjük, Ő egyszerűen megjelenik a pohárban. Illatképe már kitöltés előtt is érződik, egyenletes és figyelemfelkeltő. Azt hiszem a monoszlói Pangyér-dűlő íze az utolsó cseppig benne lesz ebben a palackban! Egy lehelet Toscana árad felém az üveg mélyéről.

Megkóstolom. De fini!

Emlékszünk még a Merlot-ra? Ha a Merlot-t képzeletünk szerint egy hölgy testesítené meg, akkor azt mondhatnánk erre a Cabernet Savignon-ra, hogy Ő pedig egy érett, magabiztos, 50-es Férfi. Szexi, van karaktere, tudja mit akar és tudja, hogy kit. Ma esti hódításához úgy érzem épp engem, és mi tagadás minden sármja megvan ahhoz, hogy el is érje a célját. Ennek ellenére nem nagyképű, pedig bezsebelt néhány díjat, na és...ez a bor nem ettől ilyen megnyerő. Ez az érett cabernet savignon már megengedi magának, hogy nem siet, ezért ha lehet, mi se kapkodjunk a közelében! Ha rá esett a választásunk hagyjunk Neki bőven időt a decanterben, hogy megismerhessük izgalmas meséit vaskos tanninjain keresztül. Másfél évnyi, barrique hordóban eltöltött “kényszerpihenő” után ez a “pasi” igazán értékeli a szabadságot. Szép lassan nyílik, hihetetlen lendülettel véve le a lábamról. Nagy alkoholtartalma miatt szinte szó szerint. :) Elnéző vagyok, ha picit a kelleténél jobban eltekeri a fejem, mivel tutira megy, ha hódításról van szó: feketeribizlis-csokis ízeivel óvatosan és elegánsan bár, de tekintélyt parancsolóan maga alá gyűr, nem beszélve a kegyelemdöfésként ható vaníliás felütésről, ami bódító, méltán kiérdemelt korona érett fején. Hedonista jegyeiben ott a kávéivók szenvedélye is mély csersavval, meggyes enyhítéssel. Karakteres jellemének szóló korántsem szenvedélytelen rajongásomtól eltekintve mégis inkább uraknak ajánlanám elsősorban ezt az ízélményt, mivel nehezebb, testesebb tételről van szó. Ugyanakkor a hölgyeket sem szeretném eltántorítani, hiszen ahogy az a nőknél általában lenni szokott a borválasztás is elsősorban hangulat kérdése, nem pedig tényszerűség :) és hát őszinte leszek:
azt hiszem savignon vs. én eddig: 1:0.

Liszkay Giulia Cabernet Franc 2015


A Liszkay Pincészet az utóbbi időben egyre többet kerül említésre a sajtóban, de gyakran találkozhatunk e névvel borkedvelő körökben is éppúgy, mint top éttermek családias hangulatú vacsoraestjein. A birtokot 2001-ben alapította tulajdonosa, Liszkay Mihály. A "terroir" szemlélettel kapcsolatban nekem nagyon tetszik, hogy az a tisztelet a szőlőszemek felé, miszerint "kevésbé avatkoznak bele a bor életébe" - hagyva a borok saját személyiségét kibontakozni - minden palackban érzékelhető, és erre jó példa egy újabb családtag, akire érdemes odafigyelni: Ő Giulia.

Nevét a művész-borász Liszkay Mihály unokájáról kapta, talán nem véletlenül, hisz egy fiatal borról beszélünk. Kirobbanó lendület, pajkos gyümölcsösség jellemzi kissé "felnőttes", hordós hatással, pedig hordó nélkül érett, "acélos" neveléssel, hagyományos tartályban fejlődve, válva azzá, ami. Kislányos közvetlensége már a kitöltésekor nyitottságot sugall és ez illatban is megmutatkozik: édeskés, buja fűszerek, pici borsos hatással, mellette enyhén tejszínes, szedres, és szilvás jegyek is megcsillannak, szinte azonnal, ahogy kortyolom. Kicsit megtéveszt érettsége, hiszen a nagykorúság kissé fás álcája után megmosolyogunk pimasz gyümölcsösségén, közepes lecsengésén. Visszafogott alkohol, kellemes tannin, érzékeny, de “cserfes” savak. Nincs szüksége felesleges flancra, Giulia úgy szép, ahogy van. “Vérében” ott van a vulkanikus talaj ihlette tűz, azonban mindezt nem hivalkodóan, hanem naívan tisztán, és vidáman adja tudtunkra. Bátran kortyolhatjuk, nagyon jól fog fogyni.

Nálam biztosan...

Liszkay Cuvée 2010


Nehéz évjárat volt ez kétségtelen. Mégis egy hatalmas meglepetés volt az első korty...végülis ez "csak" egy cuvée... gondolnánk, de a cabernet franc, a cabernet savignon és a pinot noir "vérlázító" édeshármasa ezúttal rácáfolt a cuvée-vel általában kialakult nézeteimre.

Általánosságban a cuvée két vagy három fajtának az elegyéből jön létre, vagyis egy kis "félvér ivadék" :) De hát így is a szívem csücske lett, mert ahogy az életben is lenni szokott egy keverék kutyusnál sincs aranyosabb és édesebb, mint ahogy Halle Berry is gyönyörű :) Valljuk be, hogy a sokszínűség szexi. A borban is. Azonban nem akarok álszent lenni, ha az ár/érték arányokat is alapul veszem, ez egy igényes, megbízható, nagyon finom hétköznapi borválasztás is lehetne, de ennél sokkal több! Akár egy igazi " kékvérű" ez a Cuvée olyannyira tud viselkedni. Meggyes, fekete bogyós-magos ízek, “brazilosan” kerekded tanninok kis kávés behatásokkal, fás, de nem túl hordós utózöngékkel. Büszke is lehet nemesi "származására" hiszen "vérében" minden olyan jegy fellelhető, amiért az adott fajtáért is rajongok külön-külön. Lehet, hogy csak a közben elfogyasztott ételek hatására, de nekem egy kis csokis-konyakmeggyes íz is bevillant második “olvasatra”. Cuki ez a csavar. Azt gondolom, hogy ez a bor egy igazi jolly joker, ha bármire is készülünk. :) Úgy oldódik fel a kis véredényeimben, mintha mindig is ide kívánkozott volna.

Remélem sokáig maradsz...

Liszkay Pinot Noir 2011


Egy igazi kis különc. Csakhogy én épp ezt imádom benne, mivel a pinot noir különbözik a legtöbb szőlőfajtától. Ha még netán csak ismerkednél a borokkal, akkor készülj fel, hogy ő az a típus, aki nem finomkodik, már az első találkozáskor megmutatja, hogy ki valójában. Sosem “kertel”, mivel határozott és karakteres "személyiség". Ha megfigyelted már, aki pinot noir-t iszik, pont ilyen jellem. Kis idő kell, hogy jófejnek tartsd, de utána már ritkán csalódsz. Nem taktikázik, már kinőtt ezekből. Most eszembe jutott az a cuki film Meryl Streep-pel és Alec Baldwinnel, az Egyszerűen bonyolult. ( it’s complicated. ) Akárcsak ez a pinot noir. Talán nem véletlen, hogy a színésznő épp egy pohár pinot noir-t rendel a “nagy jelenet” előtt :) Aki szereti a fajtáját, annak szinte minden hangulatához passzolni fog. Pontosan azt adja, amit várunk tőle, és viszont is elvárja a törődést. A többi fajtához képest kicsit érzékenyebb bor, jobban vágyik a figyelemre. Így van aki elsőre megkedveli, és van, aki csak idővel. De abban biztos lehetsz, hogy ha eddig nem is szeretted, de egyszer betalál a kellő időben, hirtelen megérted különbözősége mögötti értékeit. És ez a kis különc akkor addig fog lelkesen próbálkozni, amíg végül teljesen beadod a derekad :) Így lettem én pár évvel ezelőtt pinot kedvelő. Addig nyomoztam, hogy megállapítsam mi zavar benne, míg totál beleestem. Azonban ennek a 2011-es Liszkay Pinot Noir-nak nem kell ennyi idő, hogy behízelegje magát. Első ránézésre is látom, hogy ő más, mint a többi. A fajta kicsit mindig halványabb a többi vörösborhoz képest, de az ő színe kedvesen narancsba hajló rubin, ami már látványra is kíváncsivá tett. Viszonylag hosszú ideig tartó barrique hordós érlelése ellenére füstössége nem zavaró, inkább gyümölcsössége az, ami hevesebben dominál decens tanninjaival. Meglepően jól áll neki a dohányillat. Furi. Ez tényleg csak a bornak áll jól és max.a kávénak. Tartósan megmaradó és számomra legintenzívebb a feketecseresznye hatás, icipici paprikás fűszerezéssel, de érzetre mégis a bogyós gyümölcsök nektárja az, ami az első, ismerkedős kortyban odaadóan feloldódik. Krémesen csokis utóérzete a bódító, kissé szegfűszeges aromájával gondoskodik arról, hogy bevésődjön. Aztán várok. Hisz mindig ott az a kis avaros-földes íz, amit már megszoktam egy pinot noir-tól. És ő mégsem adja. Hál’istennek. Helyette ad még több gyümölcsöt, még több bájt, hogy már szinte azt hiszem, ez egy “desszertbor”. És nem tévednék vele nagyot, mert a desszertem egy gyümölcsös-csokis édesség, amihez maradt a pino, és pokolian jó volt. De nagyon ment a gombás főételemhez is. Aki nem vega, a kacsát bátran próbálja együtt vele, ha jól képzem le az orromban lévő illatokat ízzé, szerintem ütős kis ízkombó lesz.

Kicsit hideg van. Fűtésnek is kiváló bor.

Liszkay Pinot Noir Rosé 2013


Lehet, hogy még csak óvatosan, ablaküvegen keresztül élvezzük, vagy puha takaróba burkolózva a kertben, de a nap melegét már elkezdtük érezni a sejtjeinkben. Ilyenkor veszi kezdetét a késő októberig tartó kerti partik időszaka is, a hosszúra nyúlt esti BORzongások, tartalmas, mély beszélgetések BORhatár nélküli eseménysorozata. Nem kell brit kutatónak lennünk az alábbi megfigyelésekhez: Az első rózsaszín arcpír megjelenése egyet jelent a rosé borok egy főre jutó fogyasztásának növekedésével. Testhőnk áhítozik a hűs érzetre, és arra, hogy a szürkésfehér, félsápadt február után jöjjön egy kis erőből bizsergés, ha másért nem hát már csak azért is, mert hivatalosan is Tavasz van! Hosszabbak az esték, magasabban ér a napsugár, hirtelen megnő a szemünk előtt a tér. Nyitnak a teraszok, leporolódnak a kerti bútorok, előbújnak a színek. És itt van ő is, a Liszkay Pinot Noir Rosé, a korallos, kissé vérnarancsos árnyalatával, gyümölcsös, élénk savaival. Illatában pici ibolyát is felfedezek, ami azért is áll jól neki, mert ezzel kellő mélységet és komolyságot sugall. Ez nem az a rosé, amire az édesboros kamaszlányok és antialkesz háziasszonyok időnként rákívánnak. Ez egy beszédesebb pink ital, a maga kis frissességével. A savassága tartósan és lendületesen kíséri a kortyaimat, mely krémesen teljes, de elegánsan száraz érzetet hagy. A gyümölcsök harmóniájának varázslatos elegye totál átsegít a télies, barrique-os testességből a nyári esték életízű zsongásába. Magas, határozott alkoholtartalmára azért még igencsak szükségünk van, hiszen csalóka a hőérzetünk, de ez a rosé egy igazán figyelmes társ a teraszos-kiülős randin... Málnaillatú takaróval kísér haza, és nem csak egy estére tervez...
Olvas


Bujdosó

Borblog

Katamarán 2013


Vörösbort maximum csak két időszakban nem fogyasztok egy teljes évet tekintve. Év eleji nagy elhatározások alkalmával és dentálhigiénikus után. Az év többi részében nálam egy jó vörösnek mindig szezonja van, és ha maradunk a napi max. 2 pohárkánál, akkor egészségileg is totál alátámasztottan iszogatok. Mégis a divatos borivóknál valamiért ősszel és tél közeledtével jön meg igazán a lendület a nagy beltartalmú vörösborokhoz.

Barátaim szerint tuti, hogy vörösboros pohárral a kezemben születtem...és valamiért tényleg, az összes utóbbi időben rólam készült fotón a retikülöm helyett azt szorongatom. Nem volt ez mindig így, 34 évesen szerettem bele először a testes vörösökbe, addig javarészt alkoholt sem ittam. Szeretem a változatosságot, ezért gyakran kutatok új bordó tételek után, vagy ismert pincészetek különböző évjáratait ízlelgetem, ahogy épp kedvem tartja. Mindent szeretek érezni ilyenkor. A szőlőfajtát, a termőföld adottságait, az adott évet, a címkét, de a borászt is, hogy hol van ő a borában. Ha van rá lehetőség, szívesen meg is ismerkedem vele, mert egy találkozás után is más a bor. Más, ha palackozás után kóstolom és más, ha pihenget még akár egy-két évet is a dzsinn, mielőtt kiengedem az üvegből. Gyönyörű szakma ez a borászkodás! Egy a sok hivatás közül, amit nagyon csodálok, de magam kevésbé tartom képesnek arra, hogy ne csak igyam és élvezzem, hanem létre is hozzam szenvedélyem tárgyát.

Bujdosóék 2013-as Katamaránjára kíváncsi voltam már. Ajándékba kaptam még tavasszal, vártam a megfelelő alkalmat az ismerkedésre. Ma eljött. Ez a 7 éves Katamarán nem csak a vízen kapcsolt nagyobb sebességre. Azt gondolom, ha nem a vitorlázás lenne a család másik szenvedélye sem találhattak volna jobb nevet e tételnek. Jó a címke, a kormánykerék előre figyelmeztet, hogy ma nem én irányítok. Nevében a stabil szerkezet, a megbízható minőség, az egyformán erős két test: Cabernet Savignon és Cabernet Franc.

A borász, Bujdosó Ferenc elmeséli, hogyan született meg ma esti műsorom. Mindkét szőlőfajta erős jellem, másban mutatkozik meg férfias karakterük. Kokas-hegy és Farkastanya. Szerintem innen csak kemény legények származnak, így is állok neki a kóstolásnak. Most olvasom, hogy másfél évet “ vártak a találkozásig” külön-külön fahordóban érlelődve. Azért egy fahordós borral van meló, meg kell hagyni! És nem mindegy a borász célja sem, mert a túlzott hordó már nekem nem elegáns, kb. mint egy ruhán a nagyméretű márkajelzés. Itt ezt egyáltalán nem tapasztalom, ahogy kinyitom, a fa illata csak épphogy megkörnyékezi az orrom. Finom, decens, de jelzi, hogy itt az idő. Bármit is csinálok, ennél a pillanatnál most nincs fontosabb.

Decanterben még picit nyitogatom, színében gyönyörködöm. Épp a súlycsoportom mára, közepesen erős testet vélek felfedezni, ami megnyilvánul mélylila színén, melybe jácintpiros játékosságot visz a beszűrődő hangulatfény. Az érett feketecseresznye betakar édeskés illatával, érzem, nem sietünk. Fényes, olajos karimája sokat sejtetően adja tudtomra, hogy jó időben találkoztunk, klassz lesz a folytatás. Feri elmeséli, hogy a házasítás célja az is volt, hogy a gyümölcsösség kapja mindenek felett a főszerepet. Ezt meg is lelem azonnal, a kerekre ért tanninok násztánca ellenére az érett bogyóvarázs a domináns, kis dohánnyal, tüzes csokival. A korty szinte szatén, hosszú, jól esik inni. Maradunk itthon.

Kék


Egy kékburgundi és egy királykék cabernet násza egy izgalmas réznarancs rozé gyöngyözőt hozott ma estére.

A Bujdosó Zöld után hajtott a kíváncsiság, hogy mit rejt az igényes palack, az electric blue szalagjával, ami mostantól nekem csak Bujdosó Kék.

Engem mindig érdekel az, ami bevállalós, és nem reked meg a - menjünk a biztosra - kényelmi zónában. Ez a Secco bizony nem az elsőbálozó borivók könnyed rózsavize. Komolyságát megadja a pinot noir és a cabernet savignon tartalom, ami egyszerre ad gyümölcsöt és kerek testet, feloldódva a kis fűszerbuborékok huncut játékában.
A pino meglep alkalmazkodásával. Visszafogottan arisztokratikus színével, cseresznyésen édeskés bájával, decens savaival visszahúzódni látszik, de engem nem ver át, tudom, hogy a főszerepre hajt, mint mindig. Amibe " belekeveredik", azt a " maga képére" formálja. Erre végig törekszik, az eper után már erdei szamócát is mutat, de a cabernet savignon cserzett savaival markánsan érezteti vele, hogy "királynő vagy, de én a király". A kép eleven és lendületes, az alkohol nem sok, az egész szerkezet stabil, a gyöngyök vezetik a kortyot.
Jó vele.
Hamar be is adja a derekát, nekem ma ez a frissesség kellett. Kicsit sajnálom, hogy vasárnap este van, szívesen megosztanám most ezt a vagány lazaságot a csendes külvilággal.

Éljenek a lázadó különcök!

Zöld


Ma azon gondolkoztam, hogy vajon az összes létező alkoholos ital közül miért pont a bor az, amit a legszívesebben iszom?

A válasz persze lehetne kézenfekvő, hogy azért, mert finom az íze és egy nehéz nap után kellemesen ellazít. De igazából egyáltalán nem volt nehéz napom és eléggé lazult is vagyok. Meg amúgyis fehérjeturmixot kellene innom, ami nagyjából egy hete vár arra, hogy végre kinyissam.

A teraszon legalább 32 fok van, a lakásban a duplája, így ücsörgök még egy kicsit a felvetésemen, mielőtt bemegyek valamelyikükért a hűtőig.

Gondolataim a borkérdés körül forognak és egyből a válasszal kezdem a történetet.

A borász személye.

Miatta van az, hogy ma (is) a bor győz, ezek közül is a Bujdosó Zöld-je, gyöngyözve, hidegen, nekem.

Miután élőben láttam azt, ahogy a kis fűzöld szalagját egy kedves hölgy kézzel illeszti rá az üvegre, munkáját tisztelve olyan óvatossággal és megszeppenve vetkőztettem le kis barátomat, mintha először lenne dolgom egy gyöngyözővel.

Ezen kicsit el is gondolkozom, miközben szépre simítgatom a kibontott zöld szalagját. Régebben is ittam már nagyon emlékezetes Bujdosó bort, de ez most olyan értelemben mégiscsak első alkalom, hogy azóta már volt lehetőségem személyesen is megismerkedni a család egy részével.

Egy találkozás előtt mindig készülök. Nem életrajzi adatokkal, meg poénokkal, hanem lelkileg, azon benyomásaim alapján, amik benne sincsenek a neten fellelhető írásokban, mégis úgy érzem van valamilyen érzelmem már a vizualitás előtt.

Most is így vagyok ezzel, az olvasottak alapján családias, kedves fogadtatásra számítok, de ezen még tupíroz egyet Józsi, akinek személyiségét egyszerűen nem tudom leírni. Belépve a pincészet ajtaján Ő fogad, viccesen fegyelmezve, hogy hová üljek. Ahogy látom másokkal való törődését és a felmerült kérdéseim lelkes megválaszolni akarását, arra gondolok, hogy nemhogy a birtok, hanem a világ rendje felett is neki kellene őrködnie.

Aztán megjelenik Bujdosó Ferenc, aki azonnal Feri, közvetlen, kedves, igazi és természetes.

A gyöngyöző zöldje is pont ilyen. Meghat a szalag, a törődés, az egyediség. A szép design, az üveg, ahogy finoman megjelenik a vitorlázásra utaló szimbólum, ami a dugót is díszíti. Minden részletre figyeltek.

Bor és vitorla.

Tetszik a harmónia, eléri, hogy gondolatban most a nyílt vizen legyek, szabadon, örök fiatalon, élvezve a zöld gyöngyöző habjait.

Kitöltöm. Felébreszt a pezsgős érzet, a buborékok hangja, a virágos jegyek. Illatra jázmin vagy talán végzetfa, ami elsőként megjelenik a térben, a poharam öbléből kiáradva. Jól esik, ahogy az apró gyöngyök viháncolnak a számban, kellemesen hűtve a kortyot. A savak nekem inkább az ébredő tavaszt idézik nem is a nyarat, erre hajaz a kirobbanó, csalánosan zöld hatás, amit annyira imádok a savignon blanc-ban. Ezt már csak a sárgamuskotály és az irsai buja házassága tetézheti, amit meg is tesz ízben, illatban egyaránt élénk, szőlős aromatikával. Hosszú és telt citrusosság marad a kortyok után, szép savakkal japánbirses fanyarsággal, elegánsan, frissítően.

Mivel folyadékbevitelem elmaradt a ma divatostól, az első két pohárka rendkívül gyorsan itatta magát, de a visszafogott alkohol megnyugtatóan azonnal a tudtomra adta, hogy ez nem a szokásos pezsgőhatás, bátran oldódhatok még benne, amíg a készlet tart.

Kicsit aggaszt, hogy ha elteszem holnapra a gyöngyök megmaradnak-e. Nem kozkáztathatok, ezért megbeszélem magammal, hogy ma a végére járok.

A gondolatok a helyükre kerülnek.

Ez a Bujdosó Zöld Secco ízlett volna a találkozás élménye nélkül is. De azáltal, hogy kaptam egy kedves képet a borászról, láttam Őt egy dolgos hétköznapján, hallhattam a miértet, amiért aznap is felkelt és tette a dolgát a maga természetességében, ez alátámasztotta bennem mindazt a pluszt, amit ez a gyöngyöző ma adott.

Kedvem támadt a kékszalagoshoz is...
Olvas


Bezerics Borászat

Anekdota - "Da bibere"

Bezerics Csabánál járok Szentgyörgyváron. A hagyománytiszteletetet és a vendégszeretetet azonnal érzékelem a kedves fogadtatásban. "Csaba hamarosan érkezik, addig körbevezetem Önöket"- mondja egy úr, aki a 40 fokos hőségben épp egy hordóval foglalatoskodik. Megtisztelve udvariasan felveszi az ingét, holott biztosítom afelől, hogy erre semmi szükség, hiszen Ő van otthon, én csak betolakodtam ebbe a forró nyári, perzselő idillbe, a kétezer éves történelmi múltra visszatekintő beszédes termőhelyre.

Da Bibere- adj innom! Az első században egy kelta sírban található e mondat, mint a hely első írásos emléke, s melyet egy kancsóra jegyeztek föl. A felkiáltás lehetne akár a nyitánya is kedves beszélgetésünknek, de az oldott hangulatú hosszúra nyúlt törióra alatt is bátran nekiszegezhetnék egy ilyen kérést a borász Csabának, aki közben átveszi a tárlatvezetést a hordóval foglalatoskodó úrtól. Hamarosan megtudom, hogy szeretem az olaszrizlinget.

Be kell valljam, az olaszrizling eddig inkább csak fröccsbor volt a szememben, ami miatt kicsit szégyenkeztem is, de béna mentségemre tokaj-hegyaljaiként, a kapcsolatunk elmélyítésére talán most érett meg az idő.

A tulajdonos-borász úr hosszú mesélésbe kezd a terroir-ról, a család történetéről, tanáráról, ahogy Ő nevezi Bakonyi Karcsi bácsiról, kinek szőlőmagvas gondolatai beivódtak a pince vaskos falaiba. Úgy érzem szinte én is újra az iskolapadban ülök, hallgatva letisztult tanításait a szőlő és a termőhely tiszteletéről.

A biodinamikus gazdálkodás itt alapvető szemlélet, ami áthatja az egész bortermelési folyamat menetét. Ugyanakkor az az érzésem, hogy nem csak egy szabályrendszer pontról pontra történő betartása jelenti számára e nézet lényegét, hanem az a szemlélet elsajátítása, ami tiszteli az éltető napsugarat, az eső felszabadító enyhítését a forró szőlőszemeken, a szerencsés földrajzi lokációt, a sokat megélt termőföldet, és azokat a természet ereje által befolyásolt folyamatokat, melynek ritmusába a borász alázattal beilleszkedik.

" a földet nem örököltem elődeimtől...Az utódaimtól kaptam ajándékba! "- mondja Csaba, miközben büszkén mesél gyermekei érdemeiről is. A kézzel készített szerszámokkal, fából faragott régiségekkel bőven megrakott falak látványában elmélyülve úgy érzem, a klíma kapcsolója totálisan kilóg érzékelésem sorából, de kijózanító látványa segít kizökkenteni az elmúlt idők vaskos anekdotáiból, és ráébreszt arra, hogy sajnos a modern korban élek és el kell indulnom túrám következő állomására. Csaba nem enged el üres kézzel, kapok egy útravaló Anekdotát is, mely egy 2015-ös Olaszrizling. Megmosolyogjuk együtt a bor találó fantázianevét, majd olvasni kezdem a spirálisan írt szövegezést, melyben összefoglalva mindazt megtalálom, ami a sejtszintű benyomásom is a mesés környezetről. A szőlőt kézzel szüretelik, és a teljes család részt vesz az egész folyamatban a telepítéstől kezdve a palackozáson át, egészen az értékesítésig. A Bakony és a Balaton óvó ölelésében megszülető Bezerics borok ízében egyszerre ötvöződik a generációk tapasztalata és a fiatal utódok üde lendülete, mely utóbbit - a magát "jó szolga"-ként aposztrofáló neves borász - méltó módon elismer. Sőt, teljes teret enged Dani fia újszerű, modern szemléletének, felismerve azt, hogy a friss vér, és a modern kor adta lehetőségek milyen módon teszik még sikeresebbé a borászatot. A Balaton-felvidék agyagos, löszös, vulkánikus talajszerkezete azonban csak egy jó alap ennek a fajtának. Kifinomultan ízléses és komoly bor csak akkor lesz az olaszrizlingből, ha született egyszerűségét tisztelve és épp ezt kihasználva nem megy el a nyikhaj "jó lesz majd fröccsnek" könnyedség irányába, hanem florális karakterét, savait megmutatva a "kevesebb több"-re épít. Látszik ez neutrális napsárga színén, melyet visszafogott illata tesz még izgalmasabbá. A szín és illat kedvcsinálója után az első kortyban minden a méltó helyére kerül. Kezdeti lelkesedésem nem fogyott máris el az illatban és a színben, hanem akár a bor, teljesen odaadóan kitárulkozik a folytatásban. Szinte ropog, olyan friss. A savak pajkosak, de nem játszanak rá. Épp annyira vannak jelen, hogy frissen, zöldalmásan-szőlősen végigasszisztálják a történelemórát, melyet felidézek pincelátogatásom emlékképeiben. Hagyom picit nyílni, amit kecsesen meg is hálál mandulás utóérzettel, finoman sós enyhítéssel. A kesernye szép és illendően visszavonulót fúj, mielőtt túltengene.

Tetszik.

Lehet, hogy ezt hívják változó ízlésnek, de azt hiszem kezd megkedvelni engem ez a fajta. Az üvegét úgy döntöttem, hogy megtartom majd, hisz cserfes palackja mindig emlékeztetni fog egy olyan emberre, akinek igaz és tanulságos történetei talán egyszer majd annyira ismerősek lesznek, mint a borai.
Olvas


Sabar

Borblog

Kékfrankos Rosé 2017


Egy palack nyár

Elég már a télből! A kandallós tűzropogásból, a melegtakarós, vörösboros romantikából, a neocitránból. Nálam ez a “ szép téli hangulatkép” feeling december 31-gyel lecseng, január elsejétől már nyári felkészülésre tekerem magam minden értelemben. A szobamérleget még egyelőre hagyom porosodni - ennyire azért még nincs jó idő - de a kis rozémat már bekészítettem koradélutánra, mert az a hír járja, hogy ez a Sabar tétel annyira gyümölcsös, hogy fél kettőkor sem ciki megkóstolni. Szerintem.

Röviden az életem borokkal bemutatva: Édes vörös kólával, gagyi száraz vörös, minőségi száraz vörös, száraz rozé, száraz fehér.

Az elsőt meg tudom magyarázni, utána 17 évig nem is ittam. Ma már csakis hangulat szerint választok, persze az első kettő kivételével. A rozéról úgy általában azt gondoltam régebben (nagyon régen), hogy félig megállt az elkészítési folyamat a féhér és a vörös között, és ebből lett a rozé. Nem is tartottam túl sokra ezt a kis rózsaszínt, egészen addig, amíg nem vált szokásommá a nyári átálláshoz egy kis tavaszi rozékúrát tartani. Sokéves tapasztalataim és irodalmi feljegyzéseim szerint ez a legjobb módja annak, hogy kedvem legyen újra a rikító színekhez, a terasz kitakarításához, a tavaszi zsongáshoz. Mivel komolyan veszem a magam által fejlesztett tisztító “kúrát”, nem lőhetek mellé, muszáj egy olyan borászat rozéjával indítanom a sort, akinek fehér borai között már megtaláltam életem eddigi legjobb olaszrizlingjét. Hál’Istennek a Sabarra már a szakma is kellőképpen felfigyelt, így mivel szakértője nem vagyok a témának, én inkább csak az élvezeti oldalról fogok írni. A Sabar rendhagyó, fekete címkés üvegén épp átsüt az ablakon beszűrődő, még bátortalan napsugár. Elegáns. Jól áll a palacknak ez a szín. A fekete már előre jelzi, nem egy málnaszörpös rozét fogunk inni egy női traccspartin, ez egy Sabar Rosé.

Kis hegy, nagy borok.

Tetszik a romantikája ennek az egész Sabar sztorinak. Azt gondolom, minden borukat vakon felismerném, mert annyira jellegzetesen szépen, előkelően használják a hordót, a reduktívak is tiszták, illatosak és kedvesek, és az egész borélmény, amikor Sabart iszom nagyon kerek és emelkedett. Ennek a Kékfrankos Rosé-nak elsőre nem biztos, hogy felismertem volna jellegzetes Sabar származását, mert az illata annyira elcsavarta a fejem, hogy egészen másfelé terelte gondolataimat a beazonosításról. A pohárból úgy áradt a gyümölcs, mintha konkrétan egy virágzó cseresznyefa alatt ülnék. A fa, ahol már ott virít a kis korai ropogós cseresznye szép rózsásra érve. És amit már szinte pirosasnak is látok, csakhogy mihamarabb megkóstolhassam. Szeretem a feketére érett szemeket is, de ez tündérrózsaszín íz és illat semmivel nem összehasonlítható. Gyerekkorom a Mamáéknál. Máris hatásvadász módon belopta magát a szívembe ez a borocska.

Végre azt olvasom a palackon is amit érzek, nem írják elő, hogy milyen hangulathoz, milyen ételhez, milyen alkalmakra tervezték fogyasztani. Az tuti, hogy ezt a hangulatot, most amúgy sem találta volna el egy szöveg sem. Egy rózsaszín fotelben, rózsaszín párnákba süppedve ülök, meg a hülye pléddel, mert még ugye kell. De mindeközben egy palack nyárral az ölemben. A bor hatására a Mamámék kertjének végében vagyok az erdő szélén, cseri után egy kis elvadult eperrel tömöm a fejem. Az az eper, ami pici, de nagyon édes. Kicsit még piszkos a földtől, de vétek megmosni, mert akkor eltűnik róla az a mesebeli, édeskés illat. Ez mind itt van most, egyetlen pohárban. Szinte érzem, ahogy beszivárog vidám pinkessége egészen a kisujjamig. Egyszerre friss és édes a korty, pezsdítő savakkal, extrán gyümölcsös ostrommal. Lusta vagyok kimenni vízért, így szomjoltásként kissé bátrabb a folytatás. Pici jóleső fanyarság is megjelenik a továbbiakban, amit leginkább a frissen őrölt szerecsendióhoz tudnék hasonlítani, de veszettül jól áll neki.

Itt azt írják, hogy nem biztos, hogy kitart nyárig. Nálam holnapig sem, úgyhogy beszerzek még párat a kúrámhoz.

Itt a tavasz. Sabar Léböjt ON.

Kéknyelű 2015


December közepe óta szemezek vele. Vártam, hogy átcsússzunk a 2018-ba, hogy kicsit öregedjen, mert a Kéknyelűnek köztudottan jól áll az idő vasfoga. Mázlista. Bontatlanul túlélte a baráti körömet, ellenállt a kíváncsiskodó vendégeknek, még a Valentin napnak is. Azért mindennek van határa! Mégsem nyithatom ki a Sabar Kéknyelűjét egy szívecskés Valentin napon! Várok inkább egy meghitt találkozásra egy rég nem látott baráttal, egy kibékülésre a szomszéddal, vagy valami megfejtős nagy diskurzusra, ami engedi, hogy férfias karaktere nyomatékot adhasson a szavaknak. Ez a bor minden bizonnyal taszítja a túlzó romantikus csöpögést, hisz mindig „csak” önmagát adja, a maga puritán nagyszerűségében, zéró ráfeszüléssel. Azt mondják, a legjobban a kéknyelű fejezik ki, mit rejt a termőtalaj és abból is csak a legtüzesebb jó neki. Ez kb. olyan, mintha mindig egy rakoncátlan vadlovon szeretnék ülni egy nyugis ló nyerge helyett. Furi. Milyen “lelke” lehet egy ilyen tűzről pattant, amúgy nővirágú szőlőnek? Valahol úgy érzem, rokonlelkek vagyunk ez a bor és én: “Önállóan képtelen szaporodni”, szüksége van a “művelethez” egy társra, aki elvégzi ezt a nemes feladatot. Hm. Ezt most inkább nem kommentálom, de gondolom, ezzel nem vagyok egyedül. Ráadásul ez egy 2015-ös évjárat, ami azért nem manapság lett lepalackozva, az idő pedig egyértelműen neki dolgozott. Egy ilyen borral soha nem főzöl. Nemhogy az ételbe, de még mellé sem kortyolsz olyankor. Nem csacsogsz, nem randizol. Csak olyannal osztod meg, aki tudja, hogy ennek a tételnek figyelem kell és alázat. Mostanában nem szeretem ezt a szót, mert túl van használva és nem jól. De itt azt értem alatta, hogy érdeklődve, kedvesen alámerülve hagyjuk, hogy megnyíljon előttünk, és meséljen a vulkánokról, a nedves bazaltról, a “születése” körülményeiről. Én is így teszek, óvatosan kitessékelem az üvegéből és várom, hogy elkezdje mesélni, hogy hol is van ez a Badacsony. Végre van időnk. Tetszik, hogy nem kell neki plusz kölni, hogy saját illata van, ami visszafogott, de ahogy megmoccan, én érzem, hogy mennyire itt van.

Kéknyelű. Régebben valami perverz randibornak gondoltam hangzása alapján, de ma már tudok úri származásáról, nevének eredetéről, levelének kék erezetéről. Tudom, hogy mennyire vágyik a törődésre, a gondos kezekre, a földanya közelségére. Igényességét tekintve talán kicsit mimóza, de ha végre felnő, minden törődést hálásan viszonoz.

Ezüstösen, mézsárga áthajlásokkal csillog a poharamban, színével is arra utalva, hogy épp csak megadta az engedélyt az első kortyhoz, nem akarja elsietni ő sem a dolgot. Nálam jobban ma senki sem ér rá, ezt a pár órát neki szánom, nem sietek. Jobban megillatolom, érződik fanyarsága, pasis karizmája. Kortyolgatni kezdem, és máris bólogatok hozzá, mert azt adja, amit kell, jólesően karcosan, nyersen, elevenen. Őszibarackba harapok szinte, de nem a sárga, hanem inkább az a világosabb típusú, aminek a héja is finom, úgy ahogy van. Kis vilmoskörte is vegyül a barackos aromához, enyhe rozmaringgal, mentával, egy hintés citromfűvel. A kortyaim tüzesen csúsznak, de nem áhítoznak a vízre, tűzvonalban maradok. Ami totál extra, hogy ásványossága mellett egy kis korából adódó pörkölt jelleg is megmutatkozik, pirult fenyőmag képében. Ezt enyhe felbujtásnak veszem arra, hogy nekiálljak vacsira pesto-t csinálni, olyannyira megihletett ez a pimasz jegy.

Órák teltek el. A beszélgetés pazar, és fura mód az üvegben van még, holott ketten vagyunk, és volt mit megbeszélnünk. A tempót végig a Kéknyelű diktálta, maradásra bírva hallgatóságát.

Isten megteremtette a Kéknyelűt. És látta, hogy ez jó.

Milyen lehet a 16-os?

Rajnai Rizling 2016


Egy beszélgetős bor...is lehetne, de nem az. Amikor beszélgetsz valakivel, a zene órák óta szól, de valami olyan, a lényeddel zsigerazonos hang kúszik be lágyan az aurádba, hogy megszakad az idő és a tér, és képtelen vagy másra figyelni a zenén kívül.

Hát itt tartok most, és bár hosszú percek teltek el az első korty rajnai óta, azonnal tudom, hogy valahonnan ismerem a fajtáját. Bekúszott, mint az a zene. Hamar beugrik, hogy Németországban élő rokonaimtól rendszeresen kaptam rajnait ajándékba, (hál’Istennek nem csokit). Akkoriban rákerestem, mi fán is terem ez a rajnai rizling, mert mivel nem értek a borokhoz, tudni akartam miért szeretem. Számomra nagyon széles spektrumon mozog ez a fajta. Mondják, akik nálam jobban értenek hozzá, hogy van az “oridzsi német” és a “magyaros változatú” rajnai. Akik még ennél is jobban értenek hozzá, azok egyenesen tagadják azt, hogy a magyar borászok tudnak jó rajnait csinálni. Hm. Na én ezért nem olvasgatok már ilyesmit. Lázadó formámnak olyan a “ mit kell érezni” írás, mint a suliban a kötelező olvasmány. Azt viszont szeretem, ha csak involválódni hagy a szöveg és nem akarja bemagyarázni mi a jó nekem. Mert ha épp a petrolosság ízlik a borban, mert különleges bukéja Apukám autószerelő műhelyére emlékeztet, akkor az nekem bámulatosan szép kép. De ab ovo el sem várom, hogy ott legyen minden rajnaiban ez a különleges szekunder jelleg. Főleg úgy, hogy néha pont az tetszik, hogy ezt nem érzem benne, ugyanakkor a lehetősége megvan annak, hogy egy hosszabb palackérés után megmutatkozhat később is e jegy. Vagy nem.

Tehát visszatérve itt van előttem a Sabar 2016-os rajnaija. Nem gondolok még semmit, csak nézem. Világosan fénylő arany királyi palástban közelít meg. Kis udvarlás után sem fogy el a kortyban, hozza a macsót, de nem nyeglén. Friss zápor után a harmatos, épp most nyílt virágok illata legyez, ami leképződik ízben is, finom mentával fűszerezve. Hűvössége végig izgalomban tart. Mint a zene. Emlékszel? Mindvégig érződik a vizes bazalt, leplezetlenül, elegánsan ásványosan. Nincsenek inak, élek, kerek élmény, kedves ostrom. A folytatásban nektarint is érzek kis aszalt barackos, mézes kísérettel. Savak, cukrok harmonikus játéka, a nyári almára cseréli néha a barackillatú romantikát.

Nem tudom, hogy ez most hivatalosan a német vagy a “magyar iskola” szerinti rajnai. Amennyire kívánalom egy késhegynyi szakmaiság, szerintem a németre hasonlíthat jobban, ugyanakkor ez engem most e percben hidegen hagy. Velem itt és most ez egy igazi, kékvérű Sabar rajnai. Miért is ne lehetne egy saját iskolám? Ez nálam ötös.

Sabar Single Wineyard Olaszrizling 2015


Igen, javíthatatlanul szentimentális vagyok és vállalom. Imádom az életet zizgő tartalmában megélni. Könnyekig hatódni egy mozdulaton, megérzésemre hallgatni az észérvek helyett, felfedezni az ismeretlent, szemébe nézni igazi, jó embereknek. Vagy csak néha családdá érett vidám barátaimmal habzsolni az élet ízeit egy pohár bor tartalmas társaságában a meleg nyáresti semmittevésben.

Mindezek fényében történt az eset, találkozásom a Sabar Borház megálmodójával, Ádám Gáborral. Egy hirtelen felindulásból elkövetett telefonhívásom után személyesen is meglátogattam sabar-hegyi birtokán, mikor máskor, mint 42 fokban, egy perzselő júliusi nap nehéz délutánján. A telefonban csak annyit mondtam, hogy tetszett az a szerénység és kedvesség, amit a weboldalon található fotó és a hozzá tartozó -Tőle idézett - kép alatti szöveg árasztott magából. Azt hiszem megilletődve nem mindennapi érzelmi kinyilatkoztatásomon azonnal igent mondott a találkozásra.

Sabar egy pici hegy, a Balaton-felvidék legkisebbike. Még csak nem is déli fekvésű a birtok, ami állítólag a legideálisabb lenne a szőlő napfényéhsége szempontjából. Na ez! Nekem épp itt kezdett még érdekesebbé válni a közgazdászból lett borász sztorija. A borkészítés iránti szerelem győzedelmeskedett a kiszámítható stabil egzisztencia biztonságot adó kényelme felett. Nagyon tetszik.

Mosolyogva fogad, barátias kézfogással, kb. mintha naponta járnék oda. A borkóstoló hűvösen kellemes helyiségében sorakoznak az elegáns fehér és rosé tételek. Látványuk és mennyiségük előrevetíti a ráeszmélésemet a tényre, hogy ezeket éhgyomorra fogom végigkóstolni. Szinte olvasva a gondolataimban Gábor mutat egy kis edénykét, ahová ízlelés után önthetem a pohár tartalmát. Mondanom sem kell, hogy erre bizony nem került sor, mert egyik jóleső sokkból a másikba áthajolva kortyolom és ízlelem a szépségeit, miközben hol velem, hol pedig németül és angolul egy-egy másik társasággal folytat storytellinget. Mindvégig gondosan ügyel arra, hogy a beszélgetés kellemesen közvetlen, laza stílusa a nyelvi különbözőségek ellenére is ugyanolyan törődéssel simogasson, mint az a dűlőszelektált prémium válogatás, ami legnagyobb megdöbbenésemre egy 2015-ös Olaszrizling.

Sosem voltam oda az olaszrizlingért, de életem 41 éve alatt ez a legfinomabb olasz, amit valaha ittam. Ez a helyezési rangsor egyébként mindig szubjektív, hisz mindenkinek egyedi ízérzékelése van, és nagyjából annyi minden befolyásolhat egy borkóstolási folyamatot, mint azt, ahogy abból a kis buja szőlőszemből az anyaföld, és az emberi szorgos kezek hatására - no meg a természet kegyéből- a tölgyfahordós érlelésen át eljut a poharamba ez a kis pimaszul olasz nőfaló. Még az sem mindegy, hogy milyen a hordó, honnan származik, hogy hány éves, hogy egy hordóban pihent -e vagy esetleg kettőben az új barátom. Szóval, ahogy ezekről hallok és ismerkedem az Olasszal egyre jobban ráismerek saját magamra is. Szeretem benne a színét, hogy ilyen szépen napbarnított. Mézsárga jelenléte illatában még visszafogottabb, utalva arra, hogy az első találkozáskor elegánsabb nem azonnal lerohanni, hanem jobbára kerülgetni illik. Olajos, krémesen telt a korty. Hogy mennyire bejön ez a szofisztikált mértékletesség! Semmi sem sok, megmarad az óvatosan füstös-vaníliás tengelyen, miközben hideg érzete a torkomon a legüdébb frissesség, amit valaha ettől a fajtától kaptam. A pörkölt mogyoró nem kesernyés, addig marad a számban, amíg én akarom. Eldöntöttem, ma kihagyom a kaját, és beillesztem új udvarlóm a nyáresti diétámba. Gyümölcsöket is érezni vélek, egy kis fügés-mangós érzet kerít hatalmába, finom alkohollal, hosszan megmaradó lágy savakkal. Elegancia felsőfokon. Egyszerűen belehabarodtam, megkaptam. Persze nem csak ő udvarolt nekem aznap, de a többi sabar-hegyi csodáról majd később írok. Most csak a talján kísérőmre koncentrálok, mert mindenképpen külön fejezetet érdemel.

Hazafele úton kezemben egy palackkal sok gondolat kavarog a fejemben. Kis szerencsétlen próbálkozásaim arra, hogy minél többet megtudjak a borokról önmagában semmit sem ér. Üres információs halmaz, melyben kavarognak szakszavak, melyeket illik tudni, testtartás, mellyel illik kóstolni, arc, amivel kifejezve illik illatolni a bort és sorolhatnám. De sehol nem olvasok arról, hogy valaki az emberi mivoltával, a szívével, és zsigeri természetességével, mint individum, miként hat a bor érzelemvilágára.

Köszönöm, hogy az öreg diófa alatt, mindezt megtapasztalhattam.

Sabar Pinot Gris 2016


Egy nyugodt hét valamelyik csütörtökén aranyszőkén libben be a délutánba ez a 2016-os kis “fruska” Egy Sabar Pinot Gris.

“ juj...attól tartok ez nem fog annyira ízleni...” - mondja Ádám Gábor, a Sabar Borház tulajdonosa és borosgazdája, miután tudomására hoztam, hogy a 2015-ös Pinot Gris -ük eléggé átíszínezte a szürkebarátról alkotott, korábban negatív képeimet. Annyira kedves már ez az előre aggódás Tőle, nem?! :) Semmi a világon nem függ attól, hogy nekem tetszik-e majd ez az évjárat vagy sem, de Neki úgy érzem minden rendes borszerető véleménye számít, nemcsak a szakmáé. Éppen ezért talán már most kicsit bírom ezt a bort és még csak a színe tanulmányozásáig jutottam.

Okkeres arany szélek, élénk jelenlét. Mániám, hogy megnézem különböző háttérrel és fényeknél is, ezért még a szürkülő teraszra is kiviszem a mindössze 3 fokban. Ott egy kicsit visszafogottabb az arany, de már látszik, hogy jó lesz ez!

Illatban abszolút mix. Van benne egy sárga virágporos édeskés érzet, ami fűz vagy inkább hárs, de ott van egy leheletnyi citromfű is, ami jelzi a frissességet, a gyümölcsös túlsúlyt.

2016 borászpróbáló év volt, ahogy mesélte Gábor. Milyen izgalmas ez! Van egy nagyon jó hasonlata, amit egy borkóstolón hallottam Tőle a cukrász sütijéről. Ha a cukrász elrontja a tortát, süt egy másikat, mert van ugyanolyan hozzávaló, ami azonnal pótolható rövid időn belül. Mindegy, hogy közben mennyit süt a nap, hogy kint hideg van-e vagy esik a torta elkészül, és mivel a példában a cukrász mindig ugyanolyan ügyes, a torta is pont ugyanolyan lesz, mint amit várunk tőle. De EZ a Pinot Gris csak MOST van itt ebben a pillanatban. Más volt 5 éve, más tavaly, és más lesz egy óra múlva a pohárban. Ha jövőre nyitom ki, egy egész más élmény lesz. Holott ugyanúgy volt szeretve és gondozva a szőlő, ugyanott fejlődött, a borász ugyanúgy egyengette hordós felcseperedését, mint előtte, mégis más lesz. Szerintem ez csodálatos! Nyilván amikor az áprilisi fagy tizedeli a termést a borász nem épp ezt a szót keresgéli a szótárában, de akkor is van szépsége annak, hogy lehetőségek tárháza van ebben az egyetlen palack borban!

Miközben ezen mélázom testhelyzetet váltok az első kortyhoz, felveszem kedvencemet, a heverészős-borozóst. Korty. Rögtön van mélysége, tartalma, de roppanósan jelzi gyümölcsei savait is. A második kortynál érezni, ahogy kissé komolyabbra vált. Gyümölcsei nekem inkább körte és egres, de szinte végig jelen van mellette a sárga virágpor, ami miatt egy kis mézdinnye is felsejlik. A savak jólesőek, nem felejtetik hol született, hol nevelkedett e szép tétel.

Megnyugodtam. Nem mintha izgultam volna azon, hogy tetszik-e majd, de mégis picit meglep, hogy annak ellenére, hogy a számomra oly izgalmas hordót csak nyomokban érzem, mégis van tartása, egyénisége. Talán nem is annyira kell nekem ma ez a füstösség. Talán nem is csak a fás jegyek, amik miatt annyira éles a választóvonalam a szeretem-nem szeretem között. A legfontosabb talán az az energia, ami a bort körülveszi. A talaj által, az idő által és a borász személye által. Szerintem ez a Sabar nálam nem tud hibázni. És oké, bevallom a 2015-ös nekem olyan, mint gyerekkorom Melódia csokija. Évekig kerestem azt az ízt, de már csak emlékeimben élt, és amikor újragyártották már nem volt olyan. De arra jöttem rá, hogy a bravúr nem az, ha ugyanolyat csinál a cukrász.

A bravúr az, ha olyan Melódia csokit is tud, amiről nem is tudtam, hogy szeretem.

Sabar Pinot Gris 2015


Sosem volt a színem a szürke. Vérmérsékletemhez - még ha 50 árnyalata is van olykor - sosem passzolt az egyhangúsága, decens uniformizáltsága. Borban sem rajongtam érte különösebben - még ennél is fiatalabb koromban - a félédes változatai jó időre el is vették a kedvem a fajtától, aztán meg az eleganciát nélkülöző hordós túltengés lett kicsit uncsi. De amióta felfedeztem magamnak Sabart, megtanultam, hogy soha ne tegyek olyan felelőtlen kijelentést, amit később pironkodva megbánok. Úgyhogy ennek jegyében megbeszéltem magammal, hogy kapjon bornaplómban újra egy fehér lapot a szürke.

A Sabar egy ideje már alaposan letette a névjegyét single wineyard Olaszrizlingjével a bortoplistámon, ami azóta nekem borpiedesztál, így a kis Szürkéjének már előre kampányoltam, hogy behízelegje magát a rangsorom elejére. Igazságos akartam lenni, így vettem néhány palackkal divatos borászatok legjobbnak ítélt pinot gris tételeiből is, "szürkebarátomat" pedig kicsit hidegre tettem. Aztán egy nagyon fura nap jó befejezésre áhítozó végén előkerült a Sabar pinot-ja. Tényleg nem vagyok elfogult, de borban az igazság: ez a 2015-ös nagyon ott van!

Nagyképűen azt gondolom, hogy ezeket a jellegzetes Sabar ízeket már egy vak kóstoláson is felismerném. Az olaszrizlingjében is pont ez a "valami" tetszett! Pontosabban nem is az ízt ismerném fel, mert ez a jelleg nem egy előre megtervezett image, hanem azt a Sabaros érzületet, azt a kis kedves, de szakértő mértékletességet, amitől az egész nagyon szerethető.

Közvetlen a bor, de nem bizalmaskodó. Tartással itat, mint egy komornyik. Amint kitöltődik a pohárba, megjelenése olyan kompakt, mint egy kis esszencia. Ez látszik a színén, amit mutat, halványabb és erősebb sárgát is hoz, arany fénytörésekkel. Illata aromafűszerek és virágok vidám fúziója, kicsit grillázsosan édeskés hatással, melyet az ízében is megtaláltam. Leginkább a pekándióra emlékeztet pörköltsége, mellyel csak nagyon udvariasan beköszön, nem elnyomva a napízű gyümölcsösséget. Nincs felesleges hordós erőlködés, hatása csak hosszítja a bort, de nem uralja. Kicsit krémes a korty, olajosan siklik, nyáridéző finom savakkal.
Bejön.
Méghogy a szürke nem vidám szín?!
Olvas


Válibor

Szürkebarát 2016 - borblog

Van egy kis “nirvana komplexum” Badacsonyörsön. Általában szkeptikus vagyok a valakik által best helyeknek nyilvánított rangsorokkal, de Rá nagyon kíváncsi voltam. Váli Péterre, aki ennek a kis földi paradicsomnak a tulajdonosa és borásza is egyben, és aki a garancia arra, hogy ezt a mesebeli helyet még az unokáink is látni fogják.

Egy lelkiismeretes tanár, az otthonról hozott értékek megkérdőjelezhetetlen tisztelete, a föld és a bor iránti szerelem, egy boldog családi háttér, és persze a szinte nonstop alázatos munka, mely az “egyszerű “ receptje mindennek, ami mára a Válibor.

Mondhatnám, hogy ez kitartással bárkinek sikerülhet, de nem így gondolom.

Miközben hallgattam Őt mesélni a szőlőről, a borról, a múltról, a jelenről, végig az volt az érzésem, hogy léteznek és élnek köztünk olyan kiválasztottak, akik bármibe fognak, sikerre vannak ítélve. Ennek oka, hogy személyükben van egy olyan kivételes karizma, egy olyan teremtő erő, amely azáltal, hogy főként a közösség számára teremt értéket, támogatva van az univerzum által is. De Ő szerényen csak rábiggyeszti a palackra: “saját örömömre”...nem bevallva munkásságának az idelátogató borkedvelőkre gyakorolt igazoltan életjavító hatását. Miközben olvadozom a sztorijaiban és bénázom egy kevésbé funkcionális magassarkúban, egy édes gyerekhang hoz vissza a térbe, aki nem más, mint Váli Vincze, a család legifjabb borásza. Napok teltek el azóta, de a családi bélyegző, melyet több ízben is rányomdázott a karomra foltokban még emlékeztet lelkes és tiszta figyelmére, ami töményen nekem szólt aznap délután. Imádtam, ahogy elintegetett - állítólag - kedvenc borával, a szürkebaráttal :) Mindenesetre én minden szövegét bevettem, amivel szédített ez a kis hároméves szívtipró, úgyhogy hazahoztam ebből a fajtából is egyet. Ma Mindenszentek van, ami egy kicsit más ünnep, mint a többi. Mindenki másképp tölti ezt a napot, más-más érzelmekkel. Úgy gondoltam, hogy ma kellőképpen letisztult vagyok egy pohár borhoz és kinyitottam a 2016-os Váli Szürkebarátot.

Egyedi címke, folytonosságot idéző szimbólummal, bordóbársonyosan fényes tündökléssel. Illik ide. Tetszik, hogy hordóban érlelt, tetszik, hogy narancsos színben úsztatja ezt a napot “szürkesége” ellenére. Színe miatt akár rozé is lehetne, olyannyira feldob vidámságával. Illata nem tolakodó, tapintatosan viselkedik, mintha tisztában lenne e nap jelentőségével, így mindketten visszafogottan ünneplünk. Belekóstolok kíváncsian, érzékszervem naturálisabb élményre számít, de az első korty kissé cointreau-s, jó értelemben likőrös narancsossága, édeskés felütéssel tarkítja a finoman pajkos gyümölcsösséget. Élénk mandarinos savasság, jóleső télies fűszeresség, finom hordós jegyek. Mintha kardamom is lenne a folytatásban, de csak árnyaltan sejlik fel, szépen kerekítve az esténket. A gyertya fényénél e szürkebarát szinte már pirosra festi a szobát, melegséggel tölti el gondolataimat.

Eszembe jut, amit Péter mondott a terroir valódi jelentéséről, a kézműves borokról, a MIÉRT -jéről, amiért a Családja mellett az élete ez a birtok. Igaza van, ebben a borban tényleg benne van Ő is.

Kortyolok tovább. Saját örömömre.
Olvas


Spireats

Új érzelem a gasztronómiában

Összes Spireats blog megtekintése a Spireats weboldalán:
www.spireats.com
Olvas

Nyári Pince

Web design, film, fotózás
www.nyaripince.hu

All rights reserved by DEEZINE S2DIO 2017